Skip to main content

Technologische innovatie versnelt veredeling

Veredeling is een continue zoektocht naar het ideale ras. Nieuwe technologieën versnellen dit proces. Digitaal fenotyperen is hiervan een voorbeeld. We passen deze t

De ontwikkeltijd verkorten

In veredeling kruis je verschillende rassen en selecteer je het ras met de gewenste eigenschap. Kennis over biologie, genetica en technologie is hiervoor nodig. Nieuwe technologieën versnellen het veredelingsproces. Meer weten over technologie gedreven tuinbouw? Lees het verhaal hieronder en kijk op de Rijk Zwaan Technology pagina.

Peter  –  IT Specialist

"Bij digitaal fenotyperen worden de uiterlijke kenmerken van het gewas – het fenotype – beoordeeld door de computer aan de hand van foto’s. Zo weten we snel en eenduidig welke meloen de gewenste eigenschap heeft.
De grootste uitdaging? Zorgen dat de computer elke foto op dezelfde manier beoordeelt. Een andere lichtinval of een beetje grond op de schil mag geen verschil geven."

Kostbare beelden

De onderdelen in de meloenfoto’s worden door de computer herkend met machine learning technieken en daarna geanalyseerd met traditionele beeldanalyse algoritmen. Met beeldanalyses beoordelen we de schil – het ‘net’ – van de meloen. Dit gebeurt aan de hand van deep-learning algoritmes.

Nathaly  –  Onderzoeker Bioinformatica

Het algoritme waarmee we nu werken kwam er niet vanzelf. Meloenveredelaars beoordeelden hiervoor wel honderden meloenfoto’s handmatig. Deze scores zijn allemaal ingevoerd in de computer. Met statistische analyses zijn deze scores nog eens getoetst op kwaliteit en reproduceerbaarheid. Het is natuurlijk belangrijk dat de uitslagen consequent zijn. Met machine-learning technieken wordt ons algoritme verder door de computer verbeterd.

Voorbeeld op het veld

Slimmer werken, maar niet harder. Dat was dé reden om te starten met digitaal fenotyperen. Meloen wordt op veel verschillende locaties wereldwijd geteeld en veredeld. Guatemala, Brazilië, Verenigde Staten en Thailand. Op testvelden staan veel verschillende meloenen. Op het eerste gezicht lijken die misschien veel op elkaar. Toch is de genetica steeds net iets anders. Door middel van digitaal fenotyperen selecteren we de beste meloenen.

Antoine  –  Veredelaar Meloen

"Op een meloenveld kan de temperatuur wel oplopen tot 45 °C. Na een tijdje ben ik gewoon niet meer scherp. Doordat er nu foto’s gemaakt worden van de meloen en de computer de foto’s beoordeelt weet ik dat de beoordeling constant is. Ik besteed nu minder tijd op het veld, maar ben meer in gesprek met telers en klanten."

Van veld naar klant

Wat is een ‘ideale’ meloen? Zoveel eigenschappen spelen een rol. Voor een teler kan dit een resistentie of de opbrengst zijn, maar voor de retailer de vorm, schil of de zoetheid van de meloen. Peter, Nathaly en Antoine zijn het met elkaar eens: technologie brengt ons dichter bij de wensen van de klant!